Wat is Sportvasten?

Sportvasten is een 10-daagse trainingsmethode waarmee je de ‘metabole switch’ van suiker- naar vetverbranding maakt. Deze switch zorgt voor een gezonder gewicht, een betere conditie en meer vitaliteit.

SCHAKEL VAN SUIKER- NAAR VETVERBRANDING

sportvasten_grafiek_gewicht-300x300
sportvasten_grafiek_buikomtrek-300x300

De aanleiding voor deelnemers om een Sportvastenkuur te volgen, lopen vaak uiteen. De een wil flink wat kilo’s kwijtraken in korte tijd, voor de ander is het de ideale manier om ‘cold turkey’ een levensstijl aan te passen, waarbij gezonder eten en meer bewegen centraal staat. Wat deelnemers gemeen hebben met elkaar, is dat ze zich merkbaar fitter en vitaler voelen na de kuur. Dat effect blijft soms lang merkbaar.

Het Sportvastentraject

Sportvasten kan deelnemers prachtige resultaten opleveren, maar is niet voor iedereen geschikt. Naast een sterke motivatie moet je lichaam ook klaar zijn om de verandering in metabolisme te maken. Bij bepaalde aandoeningen of ziektes is Sportvasten door medicijngebruik bijvoorbeeld niet altijd mogelijk. Medicijnen kunnen een verstorende werking hebben of het lichaam is conditioneel niet in staat om te kunnen trainen en het ombouwproces van suiker- naar vetverbranding aan te kunnen.

Het sportvastentraject gebeurt dan ook altijd onder begeleiding van een gediplomeerde sportvastenbegeleider en kan uit meerdere fasen bestaan. Je begeleider bepaalt samen met jou welke fasen van toepassing zijn en welke voedingssupplementen een bijdrage kunnen leveren. Het sportvastentraject kan uit de volgende fasen bestaan:

 • Fase 1 – ‘Prepare for the Switch’ – de voorbereiding
 • Fase 2 – ‘Make the Switch’ – de 10-daagse sportvastenkuur
 • Fase 3 – ‘Keep the Switch’ – richtlijnen en methoden om de metabole switch te behouden

Gediplomeerd sportvastencoach

sportvasten-meisje-weegschaalTijdens de kuur krijg je minder energie binnen dan normaal, terwijl er wel elke dag een half uur intensief gesport moet worden. Daarvoor gebruik je voedingssupplementen.  Zonder het gebruik van de juiste voedingssupplementen is het sporten tijdens een vastenkuur zeer zwaar. De sportvasten supplementen zijn specifiek voor de sportvastenkuur ontwikkeld en zijn er voor optimale effecten en veiligheid. Supplementen mogen alleen verkocht worden door een gediplomeerd sportvastencoach met een officiële licentie. Sportvastenbegeleiding voor pakketten uit de Sportvasten Winkel worden verzorgd door Sam Sport personal training en Sportvasten Zwolle.

Pakket voor mannen en vrouwen

De meeste sportvastensupplementen zijn verkrijgbaar in de varianten man en vrouw. Deze twee varianten zijn ontwikkeld zodat rekening gehouden kan worden met de onderlinge lichamelijke verschillen tussen mannen en vrouwen, waaronder het grote verschil in hormoonhuishouding. Hierdoor kunnen de voedingssupplementen specifieker hun ondersteunende functies uitvoeren tijdens het sportvasten. En dit resulteert uiteindelijk weer in meer resultaat.

FASE 1 – ‘ PREPARE FOR THE SWITCH ‘

Belangrijk voor aanvang van het sportvasten is dat je fysiek in staat bent om 20 tot 30 minuten op een goede intensiteit te kunnen trainen. Daarnaast mag  je niet ziek zijn en je moet voldoende tijd en rust kunnen nemen om de kuur te doorlopen. Zeker tijdens de vastendagen (1 tot 3 vastendagen per kuur) en de laatste afbouwdag is het verstandig zeer rustig aan te doen. Daarnaast is het belangrijk dat je lichaam voldoende voedingsstoffen (vitaminen, mineralen en eiwitten) binnen heeft om het ombouwproces (van suiker- naar vetverbranding) uit te kunnen voeren. Het gaat met name om aminozuren (zoals L-carnitine), b-vitaminen en bepaalde mineralen (zoals selenium). Bij onvoldoende inname van deze voedingsstoffen kan het lichaam in beperktere mate de metabole switch maken. Dit komt bijvoorbeeld door een te lage eiwitinname (uit onder meer vlees of vis) of door te weinig groente en fruit. Een te hoge inname van bepaalde vitaminen en mineralen kan juist een remmend effect hebben, waardoor de resultaten niet optimaal zijn.

Tijdens het contact met je sportvastencoach wordt overlegd of  het ‘Prepare for the Switch’-traject zinvol is. Zodra je goed bent voorbereid, kun je beginnen aan de daadwerkelijke sportvastenkuur.

FASE 2 – ‘MAKE THE SWITCH’

De 10-daagse sportvastenkuur

De sportvastenkuur stimuleert een zogenaamde ‘metabole switch’ door specifieke aanpassingen in je voeding in combinatie met sporten. Dit zorgt voor een gelijktijdige afname van de suikervoorraden in het lichaam en in je spieren, waardoor deze steeds meer moeten overgaan op het verbranden van vet. De speciaal ontwikkelde voedingssupplementen uit het startpakket zorgen voor de benodigde extra stimulans om de metabole switch snel en effectief te kunnen maken.

Verloop sportvastenkuur

De 10 dagen sportvasten verlopen op hoofdlijnen als volgt:

 • 3 dagen voedsel afbouwen + sporten
 • 3 dagen vasten + sporten
 • 4 dagen voedsel opbouwen + sporten

Testen met urinestrips

Om erachter te komen of je de metabole switch maakt tijdens de vastendagen, wordt tijdens de kuur gebruik gemaakt van urinetesten. Zo’n test bestaat uit een stripje dat door contact met wat urine gaat verkleuren. De mate van verkleuring geeft aan of en hoeveel je bent overgegaan op vetverbranding. Je coach kan met deze resultaten de kuur eventueel bijstellen voor het bereiken van een zo optimaal mogelijk effect. Dit kan zelfs betekenen dat je maar 2 dagen hoeft te vasten omdat je tijdens vastendag 2 al volledig switcht. Bedenk, sportvasten is een indivueel trainingstraject, geen standaard schema en zeker geen dieet.

Na de sportvastenkuur staat je lichaam, inclusief de spieren, in de vetverbrandingsstand. En het is deze vetverbrandingsstand die zo goed voor je is. Je bent afgeslankt als je te zwaar was, je kunt beter sporten, sneller herstellen en voelt je fitter en vitaler. Je behoefte aan suiker zal ook sterk afgenomen zijn, simpelweg door het feit dat het lichaam dit niet meer hoofdzakelijk als brandstof gebruikt.

Sportvasten supplementen

Tijdens de kuur gebruik je de speciaal ontwikkelde sportvastensupplementen. Deze producten zijn op basis van wetenschappelijk onderzoek geformuleerd en zijn onmisbaar tijdens de kuur. Zonder het gebruik van de juiste supplementen in de juiste doseringen is het sporten tijdens een vastenkuur namelijk bijzonder zwaar. Daarnaast kunnen er nadelige effecten optreden, waaronder het afbreken van je eigen spierweefsel. De kuur is ook moeilijker te volbrengen doordat je, zonder de juiste voedingssupplementen, meer last van bijverschijnselen als honger en vermoeidheid kunt krijgen.

Het is dan ook niet mogelijk te sportvasten bij een gediplomeerde sportvastenbegeleider zonder de sportvastensupplementen. Alle producten die je nodig hebt tijdens de kuur ontvang je van je sportvastenbegeleider in de vorm van een startpakket.

Sportvasten Startpakket Compleet

Het complete Sportvasten ‘Make the Switch’ startpakket bestaat uit de volgende 5 producten:

Het basissupplement van de sportvastenkuur is de Metabolic Switch. Dit product bevat een specifieke samenstelling van bouwsteentjes van eiwit, aminozuren genaamd. Deze samenstelling is voor mannen en vrouwen iets anders omdat vrouwen en mannen anders reageren op sporten en vasten. De naam geeft direct de functie weer: het stimuleert tijdens de sportvastenkuur te switchen van suiker- naar vetverbranding.

De sportvasten multi bevat vitamines en mineralen in specifieke doseringen. Het product zorgt ervoor dat er geen tekorten ontstaan tijdens de kuur en dat de ombouw van de spieren van suiker- naar vetverbranding, een proces waarbij erg veel vitamines en mineralen nodig zijn, goed kan verlopen.

De omega-3 vetzuren in dit visolieproduct bevatten zeer veel onverzadigde verbindingen.

Calcium, magnesium en zink zijn mineralen die erg belangrijk zijn voor de spieren en de metabole switch van suiker- naar vetverbranding. Tijdens de sportvastenkuur worden er, zeker in de vastendagen, onvoldoende van deze mineralen ingenomen waardoor er een tekort kan ontstaan.

In de urine worden vele stoffen uitgescheiden waaronder stoffen die informatie geven over de veiligheid en sterkte van de metabole switch van suiker- naar vetverbranding. In elk sportvastenpakket worden deze urinetesten ingesloten. De sportvastencoach kan hiermee bepalen of de kuur veilig kan worden gestart en wanneer de switch gemaakt is.

FASE 3 – ‘KEEP THE SWITCH’

Na de sportvastenkuur

Na de sportvastenkuur is het zaak zo lang mogelijk de metabole switch te behouden. Dit betekent namelijk dat je terugvalt in de suikerstand met alle negatieve gevolgen van dien. Een terugschakeling zou kunnen betekenen dat je niet verder afvalt of zelfs weer aankomt en dat je gezondheid en vitaliteit verminderen. De basis voor het behoud van de metabole switch is en blijft altijd regelmatig intensief sporten.

Je begeleider van Sam Sport kan je voorzien van je persoonlijke ‘Keep the Switch’-richtlijnen. Dit document bevat naast de trainings-, voedings- en supplementrichtlijnen ook de protocollen voor de mini-kuren. Hiermee kun je, in de vorm van een korte kuur van 1 of 3 dagen, je metabole switch naar vetverbranding weer gemakkelijk verstevigen of herstellen.

Om je lichaam te helpen de metabole switch te behouden, zijn er verschillende supplementen ontwikkeld. Welke producten voor jou het meest geschikt zijn, kun je overleggen met je begeleider.

Sportvasten startpakketten

 • , ,

  Sportvasten Aardbei Man

  0 uit 5
  Oorspronkelijke prijs was: €249,00.Huidige prijs is: €229,00. incl. btw
 • , ,

  Sportvasten Aardbei Vrouw

  0 uit 5
  Oorspronkelijke prijs was: €249,00.Huidige prijs is: €229,00. incl. btw
 • , ,

  Sportvasten Original Man

  0 uit 5
  Oorspronkelijke prijs was: €249,00.Huidige prijs is: €234,00. incl. btw
 • , ,

  Sportvasten Original Vrouw

  0 uit 5
  Oorspronkelijke prijs was: €249,00.Huidige prijs is: €234,00. incl. btw
De waardering van www.sportvastenwinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 21 reviews.